úterý 23. října 2018

Zápisník GF2018 - workflow v aplikaci twiGIS na Letišti Praha, a.s.

Roman Janeček ze společnosti Letiště Praha, a.s. prezentoval na letošní GISfóru jednu z nejdůležitějších agend provozovaného systému GIS ve společnosti. Tou je agenda správy vnitřních ploch na jednotlivých budovách letiště.

Vnitřní plochy se zde skládají přibližně z 10 tisíc místností, které jsou zhruba ze 40 % využívány jako komerční plochy. Při takto vysokém stavu místností dochází samozřejmě k velkému počtu změn v obsazenosti místnosti konkrétními osobami a organizačními složkami (týká se místností, které využívá Letiště Praha pro své účely) a dále ke změnám využití ploch pro komerční účely (změna nájemce, změna reklamní plochy, atd.). Především správa komerčních ploch je pro Letiště Praha stěžejní, protože příjmy z této agendy tvoří nemalou část na celkovém hospodaření.

Za účelem efektivní správy místností byla v nedávné době upgradována aplikace twiGIS na nejnovější verzi, která mimo standardní funkce a nástroje, obsahuje nástroj "Univerzální modul". Ten umožňuje v rámci aplikace twiGIS naprogramovat specifické nástroje dle potřeb zákazníka. U zákazníka Letiště Praha a.s. to byl požadavek na obsluhu workflow pro schvalování změn na vnitřeních plochách, které je díky zmíněné funkci twiGIS těsně integrováno do stávajícího řešení.

Roman Janeček ve své poutavé prezentaci rovněž vyzdvihl důležitost celkové přivětivosti a kvality (nejen) geo-informačních systémů v mnoha parametrech.

Správa místností na Letišti Praha a jejich provázanost. Zdroj: Prezentace Romana Janečka na GF2018 Znojmo.

Žádné komentáře:

Okomentovat