neděle 26. listopadu 2017

Jak dostat BIM data do systému GIS?

Dva původně oddělené světy BIM a GIS se díky prudkému celosvětovému rozvoji především oblasti BIM  přiblížily k bodu, kdy dozrálo partnerství dvou softwarových "velikánů" těchto oborů, o kterém jsme informovali v předchozím článku. V současné době je u nás BIM vnímán jako řešení především pro stavebnictví v oblasti navrhování staveb a velmi zřídka dochází k využití těchto dat během provozování budovy či infrastrukturní stavby. Jak ale napovídají trendy ve světě, lze v blízké budoucnosti předpokládat další rychlý rozvoj BIM, a to nejen u pozemních, ale také u liniových staveb (dopravní infrastruktura, inženýrské sítě). A každá stavba existuje v kontextu svého okolí, geografické polohy, a polohový kontext má i její vnitřní uspořádání.

U provozovatelů staveb i infrastruktury bude určitě vznikat větší tlak na to, aby data vytvořená v BIM byla jednoduše převoditelná do systému GIS. Proč? Protože provozovatel je v drtivé většině případů současně i investorem. A investice do stavby je i investicí do dokumentace. A ta, pokud není korektně udržována, aktualizována a zpřístupněna (často právě v GIS), velmi rychle zastarává a znehodnocuje se.

V současnosti končí projekty vytvořené v BIM obvykle předáním investorovi-provozovateli. Ten ale nemá možnosti, jak efektivně převzít databázové informace z BIM do systému GIS. Dle ohlášené spolupráce společností Autodesk a ESRI je tento problém skutečně globální.

Kolega Lubomír Lazar na letošní konferenci GISfórum představil ukázku, jak poloautomatizovaným způsobem převádět data z BIM do GIS. Základem byl vytvořený BIM model. V tomto případě se jednalo o model budovy vytvořený v softwaru Autodesk Revit. Podobně by se dalo postupovat i s BIM modelem ve standardním výměnnném formátu IFC.
BIM model budovy vytvořený v Autodesk Revit
Pro konverzi a transformaci dat z BIM modelu, jsme využili software FME Desktop. Ten dokáže třídit vstupy z BIM modelu podle potřeby uživatele (hierarchie, geometrie, atributy,...) a následně je vyexportovat do databáze. V tomto případě se jednalo o SQLite. Revit a další BIM nástroje prozatím nepracují v souřadnicovém systému, proto bylo nutné migrovaná data umístit do souřadnic. Za tímto účelem jsme využili software AutoCAD Map 3D. Mimo usazení do souřadného systému jsme Map 3D využili také pro import vytěžených dat (SQLite) do oborového modelu/databázového schématu GIS.
Proces migrace dat z BIM do GIS
Po lokalizaci objektů a importu dat do databázového schématu GIS je možné výsledné informace (grafické i popisné) zobrazit ve webové aplikaci twiGIS, která pracuje přímo nad datovým (oborovým) modelem GIS. Uživatel má v prohlížeči k dispozici vybraná grafická- a s nimi spojená popisná data, se kterými lze plnohodnotně pracovat (vyhledávání, filtrování, editace, atd.).
Výsledek migrace v mobilní mapové aplikaci twiGIS
Tento postup byl prvotní ukázkou, jak si s přenosem dat mezi BIM a GIS poradit. V řadě praktických úloh je nutné sladit či na sebe namapovat konkrétní datový model v BIM modelu a v GIS, včetně určení požadovaných datových polí, napárování číselníků, atd. 

Naším cílem je automatizace převodu vždy v kontextu dat a potřeb konkrétního zákazníka. Ať už to bude pomocí zde uvedených nástrojů, s nižší či vyšší mírou automatizace, či například plnohodnotné online propojení GIS databáze s BIM modely uloženými a sdílenými přes cloudové služby Autodesku.


Žádné komentáře:

Okomentovat