pátek 9. února 2018

Dokončení implementace GIS pro ČEZ Teplárenská, a.s.

Na konci roku 2017 jsme úspěšně dokončili rozšíření systému GIS, provozovaného společností ČEZ, a.s. - divize Výroba o "Oborový model Teplo". Rozšíření systému GIS bylo realizováno z podnětu dceřiné společnosti ČEZ Teplárenská, a.s., jejíž hlavní činností je údržba a provoz centrálního zásobování teplem (CZT).

ČEZ Teplárenská, a.s. provozuje své sítě hned v několika krajích ČR - Ústecký, Středočeský, Pardubický, Královehradecký, Moravskoslezský a Jihomoravský. Každý z těchto regionů doposud využíval jiné technologie pro evidenci a správu dat o CZT. Cílem implementace bylo dodání jednotného datového modelu GIS tak aby došlo k ucelení softwarového řešení pro evidenci a správu CZT napříč všemi regiony. Nasazení Oborového modelu Teplo nad dlouhodobě fungující systém GIS pod správou ČEZ - divize Výroba mělo hned několik pozitivní přínosů - využití softwarového řešení, využití již existujících dat (např. katastru nemovitostí), krátká doba implementace a další.
Oborový model Teplo je ucelené řešení společnosti CAD Studio pro efektivní správu a evidenci dálkových rozvodů tepla. Celé řešení plně využívá možností technologie oborových modelů, která je součástí GIS aplikace AutoCAD Map 3D. V oborovém modelu jsou připravené třídy prvků, které plně pokrývají základní požadavky na evidenci a správu prvků dálkových rozvodů tepla včetně souvisejících objektů. Jsou to například: Osy a trubky tepelných rozvodů, armatury, tvarovky, spoje, uzávěry, chráničky, silové a sdělovací kabely, předávací stanice, odběrná místa a mnoho dalšího...

Ilustrativní obrázek Oborového modelu Teplo:

Žádné komentáře:

Okomentovat