středa 6. června 2018

Příspěvek na FME World Tour 2018

Byli jsme vyzváni k tomu, abychom přispěli do programu pražské zastávky letošního cyklu FME World Tour. A velmi rádi jsme pozvání přijali!

Na příspěvek jsme měli 45 inut. Nejprve Jakub Bican odprezentoval naše hlavní projekty, na kterých jsme doposud FME využili. A nebylo jich vůbec málo: od jednorázových transformačních či konverzních úloh, přes klasické migrace a čištění výkresových dat do prostorových databází (pro publikaci v twiGISu či jako datový podklad pro Vyjadřovací portál), až po velmi složité integrační procesy pro správu a publikaci schematických výkresových dokumentů ve skupině ČEZ. Třešničkou na dortu mezi různými způsoby použití byly transformace BIM dat, což neuteklo Daleu Lutzovi, zakladateli Safe Software, který se semináře účastnil:
Po tomto přehledu se slova chopil Luboš Lazar, certifikovaný FME specialista, který podrobněji představil jeden z našich rozsáhlejších projektů využívajících FME: kompletní migraci GIS dat Bratislavské vodárenské společnosti v rámci kompletní reimplementace GIS na platformu Autodesk a CAD Studio. Klíčové faktory úspěšného převodu byly zejména iterační postup založený na FME (bylo možné jej opakovaně spouštět a průběžně dolaďovat) a efektivní zapojení klíčových osob zákazníka. Ti byli schopni pomocí mapovacích excelových tabulek na základě výsledků předchozí iterace postupně zpřesňovat transformaci, strukturování a čištění dat ze zmatečné a neúplné výkresové a databázové změti do rozsáhlého a strukturovaného datového modelu. Výsledkem, kromě strukturovaných dat, byly i čisté a kompletně trasovatelné topologie vodovodu i kanalizace.

Po skončení přednášky padlo několik dotazů. A zeptali jsme se i my účastníků: jak odhadují dobu trvání popsané migrace dat BVS. Odpovědí bylo několik, typicky v rozsahu 1-2 roky. O to více šokující musela být naše informace, že kompletní migrace zabrala cca 3 měsíce.

Luboš v příspěvku hezky shrnul použité FME nástroje, což opět Daleu Lutzovi neuniklo:
Po skončení hlavní části konference jsme měli možnost hovořit přímo s kanadskými zástupci Safe Software. Rozvíjeli jsme zejména myšlenku transformací a integrací BIM dat. Zůstáváme v kontaktu a rozhodně je na co se těšit!!

Za výbornou organizaci a pozvání děkujeme společnosti CSMAP.

Žádné komentáře:

Okomentovat