pondělí 2. listopadu 2020

twiGIS+QGIS+PostGIS ==> funguje!

V minulém příspěvku jsme naznačovali technickou novinku, tentokrát si ji o něco přiblížíme. 

Zjednodušeně: Dosáhli jsme toho, že dokážeme postavit podnikový informační systém GIS nad otevřenými produkty QGIS a PostGIS, samozřejmě s twiGISem vpředu. Se vším, co k firemnímu GISu patří!

Ta technologická cesta zahrnovala podporu databáze ze strany twiGISu, zvládnutí a metodické uchopení tvorby projektu QGIS a podnikové databáze a datové a aplikační logiky v PostGIS.

Výsledkem toho snažení však zdaleka není jen zjištění, že to jde, ale zejména zjištění, že to jde VELMI DOBŘE! A to ačkoliv je potřeba zmíněné produkty do té podnikovosti a inženýrské praxe občas trochu natlačit. To je naštěstí dobře možné díky té otevřenosti, flexibilitě, ale také naší pevné představě a vědomí, co takový systém musí umět. Výsledkem je opravdu funkční, výkonné a přitom svěží, lehké a flexibilní řešení. Jako důkaz chystáme případovou studii implementovaného řešení pro jednu významnou pražskou společnost. 

Velký dík patří týmu programátorů a konzultantů, zasáhla do toho skoro každá ruka nebo hlava z divize GIS. Největší břemeno však odtahal Petr Průša. Nelze nezmínit a nepoděkovat také partě GISMentors. Jejich školení, rady a konzultace mají kvalitu i vhled, který nás posunul kupředu mnohem rychleji, než bychom se (zvláště v některých okamžicích a tématech) potáceli sami.

Samozřejmě je na stole otázka, zda tím opouštíme řešení na platformě Autodesk (AutoCAD Map 3D, oborové modely). Odpověď je, že nikoliv! Je to velmi důležitá součást našeho portfolia, významná zejména ve správě majetku s kombinací s Revit a BIM modely. Pomocí QGIS jsme jen otevřeli další cestu k určitým typům projektů a zákazníkům.

Pokud jste si rovněž v minulém videu všimli vložené videoukázky, tak tady ji máte kompletní, v celé kráse:

... a těšte se na tu případovku!

Žádné komentáře:

Okomentovat