středa 4. května 2022

twiGIS si poradí s adresami po celém světě - Geoapify, what3words

Geokódování a přehledné interaktivní vyhledání poštovní adresy (s pohodlným našeptávačem, autocomplete) je důležitou součástí každého GIS systému pokrývajícího městské nebo větší regiony. Jednou z novinek verze twiGIS 2022.1 představené na konferenci LIVE 2023 je nová podpora vyhledávání adres v modulu Hledání. Nyní lze v tomto modulu vyhledávat poštovní adresy po celém světě, a to díky integraci služby Geoapify. Další zajímavou novinkou v tomto modulu je integrace unikátního systému what3words založeného na trojslovním označení každého bodu na Zemi.


Poštovní adresy z Geoapify

Nejen české, ale libovolné celosvětové poštovní adresy nyní můžete vyhledávat v poli Adresa. Použitý našeptávač (autocomplete) využívá data online služby Geoapify a průběžně zpřesňuje zadávanou adresu během jejího zadávání.


Adresní systém what3words

Tento unikátní globální lokalizační systém je založen na přiřazení kombinace pouhých 3 slov k libovolnému čtverci o velikosti 3x3 m na povrchu Země (celkem 57 bilionů čtverců). Systém takto umožňuje jednoduše najít na mapě kterékoliv místo na světě. Slovník použitých slov přitom zahrnuje několik světových jazyků, včetně češtiny a slovenštiny. Takováto snadno zapamatovatelná a vyslovitelná "adresa" tak jednoznačně určuje relativně přesnou polohu v terénu a díky tomu pak v řadě míst ve světě slouží jako alternativa adres pro poštovní služby nebo pro záchranářské složky. Kód polohy ve what3words má následující formát - např. pražskou Petřínskou rozhlednu najdete pod kódem ///staring.indicate.fear (EN) nebo ///odkrýt.opravář.myslet (CZ).

Pro zajímavost, systém what3words jsme před časem integrovali i do AutoCADu (viz freeware aplikace GeoCode) a je k dispozici i v online převodníku mapových souřadnic na portálu CADforum.cz.


Videoukázka vyhledávání adres



Více o novinkách twiGISu 2022.1 se dozvíte ze záznamu prezentace na konferenci LIVE 2023.

Žádné komentáře:

Okomentovat